Syarat Kelayakan Ke Tingkatan 6
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ

okey sekarang nie result chek in for PRA-U a.k.a lower 6 dah keluar kan ? .btw laila as senior nak share sikit about lower 6 nie . hope korang faham okey ? okey so how spm candidates 2011 ? ada chek tak ? or anda belum tahu apa - apa lagi ?okeyy kalau yang belom chek anda boleh ke website ini untuk menyemak result for lower 6 . okey jangan lepaskan peluang taw . chek ja tak rugi pon . okey :face75:


bila anda masok form 6 mesti orang akan tanya kan .

[" kenapa pilih form 6 ? tak dapat tawaran IPTA letu ! " ]

haha kan ? alah ignore ja solalan tu . bukan semua macam tu . okey kat form nie ada banyak kelebihan taw . lagi - lagi sapa masok lower 6 2012 nie untung taw . serius tak tipu . dorang dah naik taraf . haaa . macam belajar kat u seriusly best . dorang buat ikot sem . haa . lepas nie tak ada la yang pergi sekolah pukul 8 . haha nope la ada yang akan ke sekolah pukul 11 if class dia startt lewat haa . serius korang akan belajar macam mana kat IPTA . nama pun PRA - U kan ? dorang akan dedahkan how students IPTA belajar . okey nak masuk nie dorang akan nilai anda melalui nilai mata gred SPM anda . okey macam

nie laila nak tunjuk

Penentuan Nilai Mata Gred

SYARAT

1. Memperoleh kepujian bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dalam peperiksaan
SPM 2009.
2. (A) Untuk kemasukan ke jurusan KEMANUSIAAN, calon mesti memperolehi TIGA kepujian dan jumlah mata gred tidak melebihi 8 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik . Tiap-tiap satunya hendaklah daripada kumpulan yang berlainan dari kumpulan-kumpulan berikut:

KUMPULAN MATA PELAJARAN

I Bahasa Melayu
II Bahasa Inggeris
III Kesusasteraan Melayu / Kesusasteraan Inggeris
IV Sejarah
V Geografi / Pendidikan Seni Visual
VI Pendidikan Islam / Pendidikan Moral VII
Matematik / Matematik Tambahan VIII
Sains / Sains Tambahan / Applied Science
IX Salah Satu Mata Pelajaran Teknik / Vokasional /
Mata Pelajaran Vokasional (MPV)
X Tasawwur Islam / Pendidikan Al Quran Dan Al
Sunnah / Pendidikan Syariah Islamiah
XI Bahasa Arab Tinggi / Bahasa Arab (Komunikasi) /
Bahasa Cina / Bahasa Tamil
XII Sains Pertanian / Perdagangan / Prinsip
Perakaunan / Ekonomi Asas / Ekonomi Rumah
Tangga / Pengetahuan Sains Sukan

Calon-calon yang memperolehi jumlah mata gred 9 hingga 12 unit bagi TIGA mata pelajaran terbaik daripada TIGA kumpulan yang berlainan seperti tercatat dalam 2(A), layak ditawarkan ke Tingkatan Enam Bawah dengan syarat terdapat kekosongan tempat di negeri berkenaan.Garis Panduan T6 2010 - 7ATAU
(B) Untuk kemasukan ke jurusan SAINS, calon mesti memperoleh sekurangkurangnya TIGA kepujian dengan jumlah mata gred yang tidak melebihi18 unit. Tiap-tiap satunya hendaklah dalam kumpulan yang berlainan dari
kumpulan-kumpulan berikut:

KUMPULAN MATA PELAJARAN

I- Matematik / Matematik Tambahan
II- Fizik
III -Kimia
IV- Biologi
.
V Lukisan Kejuruteraan/
Pengajian Kejuruteraan Mekanikal /
Pengajian Kejuruteraan Awam /
Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik/
Rekacipta / Teknologi Kejuruteraan /
Teknologi Maklumat / Pengajian
Agroteknologi / Pengurusan Makanan /
Pengajian Pakaian.


KEISTIMEWAAN TINGKATAN 6

:60: diiktiraf bagi kemasukan ke kebanyakan universiti di serata dunia.

:60: Dengan sijil STPM pun sudah boleh bekerja dengan kerajaan mahupun swasta. Syaratnya dapat 4 prinsipal atau 3 prinsipal 2 subsid mana-mana yang terpakai berdasarkan prinsipal terendah.

:60: Kiraan pointer STPM berdasarkan campur kesemua pointer subjek diambil bahagi dengan 4 sahaja. Kalau dapat 3.00 ke atas tu kira ok la tuu.Pointer nak masuk universiti guna STPM ni tak tinggi berbanding kursus matrikulasi, pra-u lain, diploma dan sebagainya kerana taraf akademiknya sangat hampir dengan universiti. Orang cakap sebelah kaki kat u kalau masuk form six ni. Itu sebab subjeknya walaupun ambil 4 atau 5 subjek bebannya lagi susah kerana perlu belajar sangat mendalam dalam setiap subjek malah ada budak matrikulasi pun belum tentu dapat skor bila jawab soalan STPM ni.

:60: Setiap sujbek majoriti kena ambil 4 kertas atau bahagian bergantung ikut subjek laaa.

:60: Sastera pun susah, sains pun susah. Dikatakan peperiksaan top 5 tersusah di dunia, entahlah… tapi kualiti sijil STPM nie bertaraf diploma di jabatan kerajaan sekarang nie. Maksudnya boleh cuba mintak jawatan bertaraf diploma di jabatan kerajaan spa.gov.my… layari laman web ni, Semua jawatan diploma boleh cuba ambil.

:60: Setiap subjek lulus prinsipal akan dapat taraf Advanced Level (setaraf A-Level) Cambridge, UK, power tuuuuuu… Taraf A-Level ni sangat tinggi tau, diploma pun belum bertaraf A-Level lagi tau, STPM dah ada daaa.

:60: Berdasarkan pengalaman taraf soalannya sama kualiti dengan soalan peperiksaan luar negara Cambridge GCE A-Level… setaraf tu… yang diambil oleh kebanyakan budak omputih luar negara untuk masuk universiti.

:60: Di luar negara STPM digelar Senior Cambridge, SPM – Junior Cambrige.. kekadang High School Certificate(HSC), High School Diploma di US.

:60: STPM ni sebenarnya peperiksaan University Cambridge kemudian diadakan di IPTA kita. A

:60: Lagi satu STPM ni laku jugak kat luar negara boleh cari makan dan lanjutkan pelajaran terkenal seluruh dunia. Kelayakan STPM ni bertaraf dunia tau

SELAMAT MAJU JAYA
0 comments:

 
Segala Yang Tercatat Diatas Adalah Hak Milik Laila